Ατομική ψυχοθεραπεία- ΨυχόδραμαΑτομική ψυχοθεραπεία

Η Ατομική Ψυχοθεραπεία αποτελείται από μία σειρά συναντήσεων που πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με το άτομο που ενδιαφέρεται να δοκιμάσει.

Η κάθε συνάντηση διαρκεί μία ώρα και η συχνότητα είναι μία φορά την εβδομάδα. Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται από το άτομο και την επιθυμία του.

Εδώ, η δουλειά βασίζεται στην φιλοσοφία του ψυχοδράματος, είναι εστιασμένη στο εδώ και τώρα και στο συναίσθημα. Με σεβασμό στην προσωπικότητα, τον ρυθμό και την επιθυμία του κάθε ατόμου, οι συναντήσεις αυτές, οδηγούν σε προσωπική ανάπτυξη, διεύρυνση της οπτικής του ατόμου προς τον κόσμο και τις καταστάσεις, αυτογνωσία, δημιουργικότητα, έκφραση του εσωτερικού κόσμου. 

   
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


     Ομαδική ψυχοθεραπεία- Ψυχόδραμα


Το ψυχόδραμα ανήκει ευρύτερα στο χώρο της ομαδικής ψυχοθεραπείας κι είναι μια μέθοδος ανάπτυξης της προσωπικότητας η οποία βασίζεται στη θεωρία των ρόλων. Σύμφωνα με αυτήν την θεωρία, ο άνθρωπος μέσα από τις διάφορες αλληλεπιδράσεις της ζωής του, βρίσκεται, αναλαμβάνει, μπαίνει, λειτουργεί μέσα από κάποιους ρόλους. 
Κάποιοι ρόλοι είναι καλά ανεπτυγμένοι, δηλαδή βοηθούν το άτομο να λειτουργεί καλά, το προάγουν. Άλλοι ρόλοι είναι υποανάπτυκτοι, συγκρουσιακοί ή ακόμα κ απόντες.
Μέσα από το ψυχόδραμα, το άτομο βρίσκει το χώρο να ανακαλύψει τους διάφορους ρόλους του και να τους φέρει σε προσωπική ισορροπία μέσα του έτσι ώστε να λειτουργεί με τον καταλληλότερο τρόπο και να είναι πιο αυθόρμητο. Μπορεί να διατηρήσει τους ήδη ανεπτυγμένους ρόλους του, δίνοντας τους ακόμα μεγαλύτερη αξία, μπορεί να αναπτύξει τους υπανάπτυκτους, μπορεί να δημιουργήσει καινούριους και να μετατρέψει τους συγκρουσιακούς.
Το άτομο γνωρίζοντας τον εαυτό του και τους ρόλους του, μαθαίνει ή/και ανακαλύπτει διαφορετικούς τρόπους αντίληψης της ζωής και του εαυτού, διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης, μέσα από τη δημιουργικότητα και τον αυθορμητισμό.
Με τον δικό του τρόπο μπαίνει στην πραγματικότητα του ατόμου και δίνει μία άλλη προοπτική, μία καινούρια φιλοσοφία, έναν άλλον τρόπο ζωής.
  
      Στην πράξη

Σε μία ομάδα ψυχοδράματος, η πρώτη δουλειά που γίνεται είναι τα άτομα, να γνωριστούν και να δημιουργήσουν μία σχέση. Αυτό γίνεται μέσα από την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και του μοιράσματος. Η ομάδα δουλεύει μέσα από θέματα της καθημερινότητας και συνήθεις σκέψεις. Πολλά άτομα δυσκολεύονται να μιλήσουν ανοιχτά για αυτά που τους απασχολούν, μέσα από το ψυχόδραμα, όμως, δίνεται η δυνατότητα να προσεγγίσουν αυτά τα θέματα μέσα από την πράξη ή ακόμα και συμβολικά.
Η ομάδα λειτουργεί σαν ένα, συνεργάζεται και αλληλοστηρίζεται. Μέσα από μια σειρά ασκήσεων ζεστάματος του σώματος και της ψυχής, ένα άτομο κάθε φορά, το πιο «ζεσταμένο», το οποίο εκφράζει τη δυναμική της ομάδας εκείνη τη στιγμή, γίνεται ο «πρωταγωνιστής». Ο πρωταγωνιστής θα φέρει το θέμα που τον απασχολεί και θέλει να διερευνήσει στη σκηνή, μέσω της εκδραμάτισης του, όπως εκείνος το βιώνει. Ο συντονιστής, είναι εκεί παρών, συνοδεύοντας τον στην διερεύνηση αυτή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το άτομο είναι ο σεναριογράφος και πρωταγωνιστής του δράματος (εκδραμάτισης) ενώ ο συντονιστής είναι ο σκηνοθέτης.
Έτσι, το άτομο μέσα από την εκδραμάτιση αυτή, έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει πτυχές του εαυτού του και της προσωπικότητάς του, να μπει στη θέση των άλλων σημαντικών ανθρώπων της ζωής του, να δει τα πράγματα απ’ έξω ή από διαφορετική οπτική γωνία, να αποκτήσει επίγνωση, να γίνει δημιουργικό και να μοιραστεί αυτά που βιώνει με άλλους ανθρώπους. Τα άλλα μέλη της ομάδας συμμετέχουν και βοηθούν τον πρωταγωνιστή στο δράμα του.
Σημαντικό στάδιο της συνάντησης είναι το μοίρασμα, όπου τα άλλα μέλη της ομάδας μοιράζονται με τον πρωταγωνιστή όσα βίωσαν κατά τη διάρκεια του δράματος και εκφράζουν τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες, με αποτέλεσμα το άτομο να μην νιώθει πια μόνο. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται ερμηνεία ή λογική εξήγηση της δουλειάς του πρωταγωνιστή αλλά αντίθετα αυτή προσεγγίζεται μέσα από το συναίσθημα και την εγγύτητα.
Το ψυχόδραμα δίνει στα άτομα την ικανότητα να εκφραστούν όχι μέσω του λόγου αλλά της πράξης! Δίνει στα άτομα την δυνατότητα να δουν τον εαυτό τους και να βιώσουν τα συναισθήματα τους!

 Που απευθύνεται


Το ψυχόδραμα απευθύνεται σε όλους. Αφορά όλους όσους θέλουν να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τον αυθορμητισμό τους, να μάθουν περισσότερες πτυχές του εαυτού τους, να διευρύνουν τις αισθήσεις τους, τα συναισθήματα τους και τη φιλοσοφία της ζωής τους και να σχετίζονται ουσιαστικότερα με τον εαυτό τους και τους άλλους γύρω τους.

        Ρίζες


Το ψυχόδραμα βασίζεται στη φιλοσοφία και τις μεθόδους του ψυχιάτρου και πρωτεργάτη της ομαδικής ψυχοθεραπείας Jacob L. Moreno (1889- 1974) στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα από την ενασχόληση του με το αυτοσχέδιο θέατρο και το θεατρικό παιχνίδι, ανακάλυψε την ιδέα της αναπαράστασης βιωμάτων στη σκηνή, τις τεχνικές του “παιχνιδιού ρόλων” (role playing) και τη θεραπευτική τους αξία.
Εμπλουτισμένο με πρόσθετες τεχνικές και μεθόδους, το ψυχόδραμα σήμερα διδάσκεται σαν μέθοδος ομαδικής ψυχοθεραπείας, και εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς (εκπαίδευση, ψυχοθεραπεία, εργασία) σε πολλές χώρες του κόσμου.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ψυχοθεραπεία από απόσταση - μέσω Skype

Η Ψυχοθεραπεία εξ’ απόσταση είναι η διαδικασία της κλασικής ψυχοθεραπείας από απόσταση, 
με τη χρήση της τεχνολογίας (Π.χ. Skype). 
Σε αυτές τις συναντήσεις ο καθένας είναι στον χώρο του και συναντιούνται μόνο μέσω του 
υπολογιστή. Σε κάποιες περιπτώσεις και η γνωριμία γίνεται έτσι.  Σε ποιες περιπτώσεις την επιλέγω;

Στην περίπτωση που κατοικώ σε απομακρυσμένη περιοχή, στην οποία δεν υπάρχει 
επαγγελματίας ψυχικής υγείας.
Στην περίπτωση που αλλάξω τόπο διαμονής ενώ είμαι στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας και
 θέλω να την συνεχίσω.
Σε περίπτωση που ζω σε κάποια κλειστή κοινωνία και δεν θέλω να συζητηθεί.
Σε περίπτωση που έχω κάποιο πρόβλημα υγείας που με αναγκάζει να είμαι στο σπίτι.
Στην περίπτωση που ζω μόνιμα στο εξωτερικό και θέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία 
στην μητρική μου γλώσσα.

Πλεονεκτήματα:

Το βασικό πλεονέκτημα της ψυχοθεραπείας εξ αποστάσεως είναι ότι δίνει τη δυνατότητα σε 
κάποιους ανθρώπους που το θέλουν, όμως για κάποιους λόγους κωλύονται να μπουν 
στην παραδοσιακή δια ζώσης ψυχοθεραπεία, να δουλέψουν τα προσωπικά του 
θέματα και αυτά που τους απασχολούν με τη βοήθεια ενός ειδικού της επιλογής τους.
Η απόσταση βοηθάει να ξεπεραστούν κάποιες αναστολές και να ζητήσει τελικά το άτομο βοήθεια, 
π.χ. στην περίπτωση που ζει σε κάποια κλειστή κοινωνία και δυσκολεύεται να αναζητήσει τη 
βοήθεια εκεί.
Άλλο παράδειγμα, που συναντάται όλο και πιο συχνά, είναι τα άτομα που μένουν στο εξωτερικό, 
για ένα διάστημα ή μόνιμα και εκφράζονται καλύτερα στην μητρική τους γλώσσα. 
Με την ψυχοθεραπεία εξ αποστάσεως μπορεί το άτομο να συνεργάζεται με το θεραπευτή της
επιλογής τους και στη μητρική του γλώσσα.
Έτσι όλοι έχουν πρόσβαση στην βοήθεια που χρειάζονται, αν την αναζητήσουν.

Μειονεκτήματα:

 Το βασικό μειονέκτημα αυτής της μορφής ψυχοθεραπείας είναι ότι είναι έμμεση. Από τη στιγμή 
που η συνάντηση γίνεται ηλεκτρονικά είναι πιο απαιτητική και πιο αργή η γνωριμία και η δημιουργία
ενός κλίματος ασφάλεια και οικειότητας.
Επίσης, μπορεί να προκύπτουν «τεχνολογικά» προβλήματα, όπως κακή σύνδεση στο διαδίκτυο, 
τα οποία μπορεί να δυσκολέψουν την επικοινωνία.

Η αλήθεια όμως είναι όταν κάποιος θέλει πολύ να μπει ή να συνεχίσει αυτή τη δουλειά με τον 
εαυτό του, όλα τα εμπόδια μπορούν να παρακαμφθούν.
Λίγα λόγια για μένα

Η φωτογραφία μου
Σπούδασα ψυχολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική, στο τμήμα Φ.Π.Ψ. Πρόγραμμα Ψυχολογίας, από το οποίο αποφοίτησα το 2009. Το 2008 ξεκίνησα την εκπαίδευση μου στο κλασικό Ψυχόδραμα του Moreno στο Ψυχοδραματικό Κέντρο Ανάπτυξης της Προσωπικότητας (Ψ.Υ.Κ.Α.Π.) με κύριο εκπαιδευτή και επόπτη τον Κωνσταντίνο Λέτσιο. Τελείωσα την βασική εκπαίδευση το 2013. Παράλληλα εκπαιδεύτηκα στο Playback Theatre- αυτοσχέδιο θέατρο- μέσα από τη συμμετοχή μου στον θίασο “PlaybackGround”, ως ενεργό μέλος για τέσσερα χρόνια. Από το 2012 συντονίζω ομάδες εκπαίδευσης στο playback theatre που οργανώνονται στα πλαίσια του Ψ.Υ.Κ.Α.Π. και της Ψυχοκίνησης. Από το 2010 εργάζομαι ιδιωτικά ως ψυχολόγος κάνοντας ατομικές συνεδρίες, συντονίζω ομάδες ψυχοδράματος ιδιωτικά και σε συνεργασία με διάφορα πλαίσια, (ομάδα ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας, ομάδες ασθενών με καρκίνο, κ.α.), ενώ διατηρώ συνεργασία με το ΨΥ.Κ.Α.Π.. Από το 2014 ξεκίνησα μαζί με τη Δανάη Χορομίδου τη λειτουργία της Ψυχοκίνησης, ως κέντρο ψυχοθεραπείας, ψυχοδράματος και προσωπικής ανάπτυξης.